Favoritböcker

Följande böcker har en given plats i min bokhylla:

1984 – George Orwell
Det kryper i hela kroppen när man inser att huvudpersonen inte kan fly.

438 dagar – Johan Persson och Martin Schibbye
En fruktansvärd historia så klart, men sättet som Johan och Martin berättar om hur de blir gripna, häktade, fängslade och dömda av de etiopiska myndigheterna är djupt engagerande. En sidvändare av rang.

Allt jag inte minnsJonas Hassen Khemiri
Originellt upplägg där berättarrösten växelvis tillhör olika personer. Välbyggd dialog in i minsta detalj. Det här är en skickligt berättad historia om relationer och kärlek. Rör vi några av livets största frågor på ett avdramatiserande sätt.

Bonniers världshistoriaSven Skovmand
Om du bara ska läsa en historiebok rekommenderas varenda sida i denna. Den mest överblickbara historieskildring man kan tänka sig. Enklare att se skeenden blir det inte.

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån – Bodil Malmsten
Den här romanen och dess huvudfigur rymmer ett enormt vemod som Bodil Malmsten är skicklig på att beskriva. Läsaren får ta del av huvudpersonen Maurices kval med sitt eget mångbottnade själv och en komplicerad omvärld som inte vill som han vill.

De imperfekta – Tom Rachman
Igenkänningsfaktorn är hög för den som någon gång jobbat på en redaktion. Det här är en fiktiv historia om en tidning i Rom och dess i många fall kufiga medarbetare. Samtidigt är det en berättelse om människors svaghet och ensamhet.

Den svarta boken – Orhan Pamuk
En spännande deckarhistoria, utspelandes i Istanbul. En bok som tar läsaren med på inte bara en fysisk resa genom staden, utan också en psykisk resa. Ger dig många insikter.

Ers majestäts olycklige Kurt – Lena Ebervall och Per E Samuelsson
Kurt Haijby hade ett förhållande med kungen, som ledde till hans eget förfall och stor påverkan på svensk politik mitt under ett skramlande andra världskrig. Gripande och intressant.

Flygplatsen – Arthur Hailey
Stilbildande katastrofroman där personskildringar blandas med actionfyllda händelser. Snöstorm, bombman, lokalpolitik och katastrof. Noggrann research gör Arthur Haileys böcker till trovärdig och intressant läsning.

Gustavs grabb – Leif GW Persson
En självrannsakning och tillbakablick på svunna tider och livsdrömmar. Jag föreställer mig att det är ärligt berättat, även om de mindre smickrande stunderna.

Hypnotisören – Lars Kepler (Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril)
Deckare i form av riktig sidvändare. Man reder ut intrigen rätt snabbt, men det är skickligt skrivet, inget lämnas åt slumpen och orden griper tag i varandra på ett föredömligt sätt. Uppföljaren ”Paganinikontraktet” är i samma anda.

Hälsningar från ondskans axelmakter – Caroline Salzinger
Vardag och vansinne i världens mest stängda länder. Så lyder underrubriken till utrikeskorrespondentens bok som gör personliga nerslag i Nordkorea, Iran, Irak, Syrien, Libyen och Kuba. I Nordkorea upplever Caroline Salzinger hur ett helt varuhus öppnas för hennes skull, hur nordkoreaner låtsas handla för att förmedla en positiv bild av landet, trots att de egentligen inte alls har råd. Hon blir också vittne till en ”spontan” glädjedans, iscensatt av regimen bara för hennes skull mitt på torget. Kusligt intressant bok.

Komma rätt, komma fel, komma till punkt – Lynne Truss / Eva Halldinger
En bok om skiljetecken. Nördig och noggrann. Underhållande som få om du är fascinerad av svenska språket.

Kungsgatan – Ivar Lo-Johansson
Landsbygdspojken flyttar till den inte så välkomnande storstan och drabbas av all världens olyckor, bland annat kärleken. Den stora behållningen i den här boken är de målande och träffsäkra miljöbeskrivningarna av en stad.

Le Petit Prince / Den lilla prinsen – Antoine de Saint-Exupéry
En bok som finns översatt till många språk från franska. Handlar om författaren som störtar i öknen med sitt flygplan och träffar en liten prins från en främmande planet. Hur blir man vänner? Vad är skillnaden mellan barns och vuxnas tänkande? Ger svar på livets stora frågor trots att det är en barnbok. Otroligt gullig.

Mig äger ingen – Åsa Linderborg
En romantiserande självbiografisk berättelse om uppväxten med en supande pappa vars enda identitet hänger på arbetet. Också en berättelse om klassresa. Välskrivet på varenda rad.

Montecore – Jonas Hassen Khemiri
Så otroligt träffsäkert emellanåt, även om det är en utmaning att ta sig igenom det originella upplägget.

Män som hatar kvinnor – Stieg Larsson
Spänning från början till slut helt enkelt!

Patient 67 – Dennis Lehane
En sidvändare som samtidigt vänder lite ut-och-in på hjärnan.

Tusen strålande solar – Khaled Hosseini
Den mest gripande bok jag någonsin har läst tror jag. Människoöden i en krigshärjad värld. Storslaget personligt.

ÄlskadeToni Morrison
Slaveriets vedervärdighet skildrad genom en svart kvinnas kamp för sin egen och sina barns överlevnad i ett svettdoftande 1800-talsamerika. Författaren är väl värd sitt Nobelpris.